Ga direct naar inhoud

Winnaar Gouden Piramide 2011

Heijmans wint Gouden Piramide 2011 met Het Funen in Amsterdam
In het Nederlands Architectuurinstituut is, namens minister Schultz van Haegen van I&M de Gouden Piramide 2011, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, uitgereikt aan Heijmans Vastgoed. De projectontwikkelaar krijgt deze onderscheiding voor woonbuurt Het Funen op het voormalige terrein van Van Gend & Loos in Amsterdam. Namens Heijmans Vastgoed werd de trofee in ontvangst genomen door Maarten van Duijn, directeur Vastgoed van de regio Midden. Naast de trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.
Maarten van Duijn en Hilde Boer
Hilde Boer (gemeente Amsterdam) en Maarten Duijn (Heijmans)

Over het project

Het Funen is gebouwd op een lastige locatie, tussen de ‘achterkant’ van de aangrenzende Czaar Peterbuurt en een drukbereden spoorbaan. Een doorlopende randbebouwing biedt beschutting aan een intiem, autovrij woongebied met een klein park. Het stedenbouwkundig plan, in combinatie met een weloverwogen landschapsontwerp, maakt een opmerkelijke variatie mogelijk in de bouwblokken, die door negen verschillende architecten zijn ontworpen.
Het Funen Amsterdam
Het Funen Amsterdam
Het Funen flagstones
Het Funen AmsterdamFoto: Jeroen Musch

Uit het juryrapport:

“Dat de jury erg onder de indruk was van deze inzending zat hem in de eerste plaats in de kwaliteit van de ontwerpen. (...) Ook de gemeente Amsterdam verdient het te worden geprezen; die heeft namelijk consequent vastgehouden aan het openbare karakter van de buitenruimte.
Uiteindelijk zijn het de prestaties van de opdrachtgever die door de jury worden gewogen. Ook hier is het oordeel lovend. Het begon in de jaren negentig met de durf (...) om op deze achteraflocatie het avontuur aan te gaan. In 2000 werd IBC overgenomen door Heijmans Vastgoed, dat in het begin nogal huiverig aankeek tegen een project dat in niets leek op wat deze projectontwikkelaar gewend was. Al vlug toonde Heijmans zich echter ontvankelijk en vanaf dat moment heeft men er alles aan gedaan om Het Funen tot een succes te maken. (...)
Naast een beloning voor gebiedsontwikkeling van een opmerkelijk hoog niveau mag de opdrachtgever deze prijs zien als een aansporing om door te gaan projecten van uitzonderlijke kwaliteit tot stand te brengen.”
Omslag GP 2011
Publicatie Gouden Piramide 2011

Publicatie

De beste inzendingen van de Gouden Piramide 2011 worden uitvoerig beschreven in de publicatie Ruimte in ontwikkeling van Uitgeverij 010, die eveneens vanmiddag werd gepresenteerd.
ISBN: 9789064507731.