Ga direct naar inhoud

Jury 2012

Jury 2012 eindberaad
Eindberaad jury 2012 op de steiger bij Strand Nulde, mei 2012
Frits van Dongen, Rijksbouwmeester, voorzitter

Michiel Schaap is programmamanager bij Amvest, een ontwikkelende belegger. Na zijn studie aan de HTS werkte hij onder meer bij NS Vastgoed en IBC Vastgoed. In 2000 stapte Schaap over naar Amvest, waar hij zich toelegde op projectontwikkeling in en rond Amsterdam. In die hoedanigheid was hij intensief betrokken bij de ontwikkeling van IJburg, onder meer als directeur van het consortium Waterstad. Schaaps aanstelling als programmamanager volgde in 2009. Een belangrijk onderdeel van zijn portefeuille is het beleid van Amvest op het gebied van duurzaamheid.

In 1986, nadat hij zijn studie civiele techniek aan de Technische Universiteit Delft had voltooid, trad Walter Spangenberg in dienst bij ABT. In 1999 werd hij er directeur van de adviesgroep Constructies. Sinds 2008 vervult hij, samen met Frans van Herwijnen, de functie van algemeen directeur. Spangenberg trad op als constructief ontwerper van spraakmakende projecten als de bibliotheek van de TU Delft, het stadhuis van Alphen aan den Rijn en twee opvallende gebouwen aan het IJ in Amsterdam: het Muziektheater en het nieuwe filmmuseum EYE.

Milène Junius is sinds april 2010 wethouder van Delft, met in haar portefeuille onder meer economie, verkeer, cultuur en de Spoorzone (die tevens de bouw van het nieuwe stadskantoor omvat). Daarvoor zat zij vanaf 2003 voor het CDA in de gemeenteraad. Na het behalen van het gymnasiumdiploma studeerde Milène Junius Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding Zuidwest Nederland. Na een verblijf van zes jaar in Engeland en Japen keerde zij terug naar Nederland, waar ze uiteenlopende functies vervulde. Zo was ze directeur van een grond- en kabelwerkbedrijf en richtte zij een uitzendbureau voor bouwpersoneel op.

Nadat zij in 1986 haar studie bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft had voltooid, vestigde Marlies Rohmer zich als zelfstandig architect. Inmiddels telt haar bureau in Amsterdam vijftien medewerkers. Haar oeuvre omvat een breed scala aan projecten, met een prominente plaats voor scholen en andere onderwijsgebouwen. Ze ontving verschillende prijzen, waaronder de Nationale Scholenbouwprijs (in 2002 en 2008), de Internationale Scholenbouwprijs (2003) en de Zuiderkerkprijs (in 2007 en 2010). Marlies Rohmer geeft les aan architectuuropleidingen in binnen- en buitenland.

Nynke-Rixt Jukema richtte in 2005 in Leeuwarden haar eigen architectenbureau NRJ Architectuur op. Ze heeft een breed werkterrein dat zich uitstrekt van interieurs tot landschapsontwerpen. Nadat ze al eerder was genomineerd voor Archiprix, won zij in 2007 samen met Jasper van Zellingen de eerste prijs voor een van de locaties van Europan 9: de woonschepenhaven in Groningen. Ze manifesteert zich niet alleen als ontwerper, maar ook als criticus, spreker en docent aan verschillende onderwijsinstellingen.

Jord den Hollander is architect en filmmaker. Na zijn studie bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft volgde hij een scenario-opleiding aan de London Filmschool. Hij maakte veelbekroonde televisieseries voor kinderen en documentaires over kunst en architectuur. Architectuurprojecten van zijn hand zijn de Stokkenbrug in Purmerend en Het Klokhuis in Almere. Den Hollander geeft les op de Design Academy in Eindhoven, de Nederlandse Film- en Televisie Academie in Amsterdam en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Daarnaast is hij bestuurslid van de Stichting Rotterdam Maaskant en initiatiefnemer van het Architectuur Film Festival Rotterdam.

Tussen 2000 en 2007 was Michiel Hulshof redacteur van Vrij Nederland, radiocolumnist bij BNN en organisator van debatprogramma’s. In 2007 vestigde hij zich als China-correspondent in Sjanghai. Daar ontmoette hij de Nederlandse architect Daan Roggeveen, met wie hij Go West opzette: een denktank die zich bezighoudt met de Chinese megasteden. Het resulteerde onder meer in het boek How the city moved to Mr. Sun. Michiel Hulshof keerde in 2011 terug naar Nederland.

Olof Koekebakker, secretaris
Voorzitter en secretaris hebben geen stemrecht.