Ga direct naar inhoud

Winnaar Gouden Piramide 2013

131130 Minister Blok reikt trofee uit aan VHV
Minister Blok reikt trofee uit aanwinnaars 2013 Gerrit Breeman en Kessels van Volkshuisvesting Arnhem
Op 30 november 2013 heeft minister Blok voor Wonen en Rijksdienst de Gouden Piramide 2013 uitgereikt aan Volkshuisvesting Arnhem. De woningcorporatie krijgt deze onderscheiding voor het project Modekwartier/100%XL in de Arnhemse wijk Klarendal. De Gouden Piramide werd in het Nieuwe Instituut in Rotterdam in ontvangst genomen door Gerrit Breeman (directeur VHV Arnhem) en Berry Kessels (manager wonen).
Berry Kessels van Volkshuisvesting Arnhem
Opdrachtgever Berry Kessels van Volkshuivesting Arnhem,winnaarGouden Piramide 2013.

Over het project

Klarendal is een Arnhemse stadswijk die vanaf de jaren zestig zienderogen achteruit was gegaan. Samen met de gemeente en bewonersgroepen besloot de woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem in actie te komen en al snel ontstond het idee om de modesector aan te grijpen om Klarendal er weer bovenop te helpen. Terwijl de gemeente zorgde voor een hoogwaardige herinrichting van de openbare ruimte, richtte Volkshuisvesting zich op het aankopen en verbeteren van panden in de ooit bloeiende winkelstraten. Na een opknapbeurt werden ze verhuurd aan beginnende modeontwerpers, die beneden hun atelier konden inrichten en boven konden wonen. Blikvanger is Station Klarendal: het voormalige stationspostkantoor dat naar een prominente plek in de wijk is verplaatst nadat het in 125 stukken was gezaagd. Het biedt nu onderdak aan café-restaurant Goed. Naast Station Klarendal werd een designhotel gebouwd: Hotel Modez.
Partners: Gemeente Arnhem, Ondernemersvereniging DOCKS, Bewoners Klarendal.
Ontwerpers: K3 architectuur, Nexit architecten, Maak>architectuur, Hoogte Twee, VARIX, Gemeente Arnhem en Suzanne Mulder.
Modekwartier Arnhem, station Klarendal
Modekwartier Arnhem, station Klarendal, KlarendalsewegFoto: Jeroen Musch

Uit het juryrapport

Door het aanspreken van deze verborgen kracht is een proces op gang gebracht dat de hele wijk enorm heeft vooruitgeholpen. (...) Daarbij was het van belang dat de opdrachtgever de keuze voor de mode als ‘vliegwiel’ heeft gekoppeld aan ingrepen die rechtstreeks op de bewoners waren gericht. (...)
Een indrukwekkend project, dat alleen tot stand kon worden gebracht door een opdrachtgever die visie paart aan bezieling. Volkshuisvesting Arnhem heeft laten zien dat het op basis van programmatische uitgangspunten mogelijk is een wijk er weer helemaal bovenop te helpen, en wel op een manier dat zowel de oorspronkelijke bewoners als de ‘culturele’ nieuwkomers – en uiteindelijk de hele stad – er profijt van hebben.
Toegevoegde waarde Publicatie GP 2013
PublicatieGouden Piramide 2013, rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, Toegevoegde waarde

Publicatie

Het complete juryverslag en de uitvoerige beschrijving van de beste
inzendingen van de Gouden Piramide 2013 staan in de publicatie Toegevoegde
waarde
van Uitgeverij nai010 (ISBN 978-94-6208-099-7). Ook is in het boek de dvd met de Avro-documentaires van Kunstuur opgenomen.

Overige genomineerde opdrachtgevers

 
Spoel Nieuwe Hollandse Waterlinie Culemborg
Spoel Nieuwe Hollandse Waterlinie Culemborg
NHW Culemborg excursie
De jury bezoekt het Spoel in Culemborg in de stralende zonFoto: Saskia Voest

Gemeente Culemborg met de Nieuwe Hollandse Waterlinie Culemborg

Vanwege de cultuurhistorische en landschappelijke waarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie besloot de gemeente een geplande uitbreiding niet te laten doorgaan. Een in verval geraakt fort werd opgeknapt en het inundatielandschap weer zichtbaar gemaakt. Op initiatief van een bewonersgroep is het fort ontwikkeld tot een actieve en succesvolle ontmoetingsplek.

Partners: Stichting Werk aan het Spoel, Dienst Landelijk Gebied Oost, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer.

Ontwerpers: RAAAF l Atelier de Lyon, Gent en Monk Architecten, Restauratiearchitectuur BBM, RPS/BCC. 
Klik hier voor meer informatie over dit project.
Programma Inverdan
Jury op bezoek in ZaanstadFoto: Saskia Voest
Programma Inverdan Zaanstad
Programma Inverdan Zaanstad

Gemeente Zaanstad met Programma Inverdan

Om de ruimtelijke samenhang, de sociaaleconomische structuur en het verblijfsgebied te verbeteren, is het stationsgebied van Zaandam grondig onder handen genomen. Door de karakteristieke architectuur heeft het gebied een uitgesproken identiteit gekregen, die zowel bewoners als bezoekers (waaronder veel toeristen) blijkt aan te spreken.

Ontwerpers: Soeters van Eldonk, WAM Architecten, DOK Architecten, Nunc, Scala Architecten, architectenbureau Butzelaar Van Son, Döll Atelier voor bouwkunst, Geurst en Schulze architecten, Heren 5 Architecten, Simon Sprietsma. 
Klik hier voor meer informatie over dit project of hier wanneer u Zaanstad in Avro's Kunstuur gemist heeft.
Luchtsingelplanken Test Site Rotterdam
Luchtsingelplanken Test Site Rotterdam
Jury 2013 op de Dakakker bij Test site Rotterdam
Jury 2013 op de Dakakkerbij Test site RotterdamFoto: Saskia Voest

ZUS, in samenwerking met IABR met Test Site Rotterdam

Het jonge bureau ZUS gaf de aanzet voor een alternatieve strategie voor de stagnerende ontwikkeling van het Central District in Rotterdam. Een grote groep partners heeft zich hiertoe tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2012 verenigd in de Test Site Alliantie, met ZUS in de rol van curator. Het meest opvallende van de achttien deelprojecten is de deels opgetilde voetgangersroute (Luchtsingel) van Rotterdam Centraal naar de voormalige Hofpleinlijn. Een voorbeeld van 'spontane', bottom up gebiedsontwikkeling.

Partners: Codum, LSI project investment, Gemeente Rotterdam, IABR.
Ontwerp: ZUS.

Klik hier voor meer informatie over dit project.