Ga direct naar inhoud

Jury 2013

Jury Gouden Piramide 2013
Jury Gouden Piramide 2013Nausicaa Marbe, Olof Koekebakker (secretaris), Carolien Ligtenberg, Rudy Stroink, Tracy Metz, Frits van Dongen (vz), Sylvia Karres, Ad van der Aa, Andy Dritty
De jury onder leiding van rijksbouwmeester Frits van Dongen bestaat in 2013 uit de volgende mensen:

Rudy Stroink, vastgoedondernemer
Rudy Stroink voltooide in 1982 zijn studie bouwkunde aan de TU Delft. Na enige jaren in Los Angeles als projectontwikkelaar te hebben gewerkt, richtte hij in 1994 TCN op. Onder zijn leiding ontplooide TCN activiteiten in zeven landen, waarbij het in zeventig procent van de gevallen ging om de herontwikkeling van bestaand vastgoed. Sinds zijn terugtreden als CEO van TCN in 2010 manifesteert Stroink zich vooral als adviseur van publieke en private partijen met betrekking tot stedelijke ontwikkeling. Hij is onder meer voorzitter van de Nederlandse afdeling van het Urban Land Insitute, supervisor van de Ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Utrecht en lid van het H-team van het Nationaal Programma Herbestemming.

Ad van der Aa, technisch directeur Cauberg-Huygen
Ad van der Aa studeerde HTS Bouwkunde, gevolgd door verschillende opleidingen op het gebied van bouwfysica en akoestiek. Hij werkt al ruim 25 jaar bij Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieur Raadgevende Ingenieurs, waar hij momenteel de functie van technisch directeur vervult. Tot zijn recente projecten behoren het nieuwe kantoor van Europol in Den Haag, de campus van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol en het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarnaast is Van der Aa betrokken bij verschillende internationale onderzoeksprojecten en werkgroepen, waaronder de onderzoeksprogramma’s van het International Energy Agency (IEA) en de Europese Commissie.

Andy Dritty, wethouder gemeente Landgraaf
Andy Dritty is opgeleid als docent economie. Na drie jaar te hebben gewerkt in het voortgezet onderwijs, werd hij in 2006 wethouder ruimtelijke ontwikkeling, grondzaken, economische zaken en financiën van de gemeente Landgraaf. Hij vertegenwoordigt Landgraaf in het dagelijks bestuur van de Stadsregio Parkstad Limburg, waar hij de portefeuille ruimte en wonen behartigt. Sinds 2008 is hij lid van de Commissie Ruimte en Wonen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In zijn werk gaat zijn aandacht vooral uit naar vraagstukken die betrekking hebben op de demografie en de financierbaarheid van ruimtelijke ontwikkelingen in krimpgebieden.

Sylvia Karres, landschapsarchitect Karres en Brands landschapsarchitecten
Sylvia Karres studeerde landschapsarchitectuur aan de RHSTL in Boskoop en de academie van bouwkunst in Amsterdam. Na een tiental jaren bij het bureau B+B te hebben gewerkt, richtte zij in 1997 met Bart Brands het bureau Karres en Brands landschapsarchitecten op. Karres heeft in haar werk veel aandacht voor het integreren van stedenbouw, landschapsarchitectuur en architectuur. Recente projecten zijn het beeldkwaliteitsplan Groene Singel (Antwerpen, met TV MAKH), de Buitenplaats Trompenburg (’s-Graveland) en het ontwerp van de tuin van het Statens Museum in Kopenhagen. Daarnaast is zij supervisor voor de Westrand in Alkmaar en voor de uitbreiding van het snelwegennet tussen Schiphol, Amsterdam en Almere.

Carolien Ligtenberg, architect
Carolien Ligtenberg is expert op het gebied van strategieën voor een duurzame stedelijke transformatie. Na haar studie bouwkunde aan de TU Delft en de ETSA in Barcelona werkte bij Michael Sorkin, Neutelings Riedijk, MVRDV en OMA. Ze heeft lesgegeven aan diverse architectuuropleidingen en ze was als opleidingsdirecteur en onderzoekpartner verbonden aan het Institute of Advanced Architecture of Catalonia (IAAC). In 2010 was ze een van de oprichters van het bureau MEST. In 2013 begon ze haar eigen bedrijfbureau ZWIRT. Naast haar ontwerppraktijk neemt ze intensief deel aan het debat over maatschappelijke vraagstukken binnen het ruimtelijke domein en de beroepspraktijk.

Tracy Metz, vakcriticus
Tracy Metz, van oorsprong Amerikaanse, is journalist en publicist. Ze schrijft voor NRC Handelsblad en de Groene Amsterdammer, is internationaal correspondent van het Amerikaanse tijdschrift Architectural Record en is als visiting fellow verbonden aan de Harvard Graduate School of Design. Ze is auteur van boeken als Snelweg > Highways in the Netherlands, PRET! Leisure en landschap en Zoet&Zout: Water en de Nederlanders. In 2007-2008 was zij lid van de Deltacommissie, die het rijk adviseerde over waterveiligheid in tijden van klimaatverandering. In 2012 kreeg Metz de Groeneveldprijs voor haar bijdrage aan het debat over de inrichting en de groene ruimte van Nederland.

Nausicaa Marbe, publicist
Nausica Marbe is schrijver en journalist. Voor haar romandebuut Mandraga kreeg ze in 1999 het Charlotte Köhler Stipendium. Ze schrijft iedere vrijdag een column in de Volkskrant en levert wekelijks commentaar op het nieuws in het radioprogramma OBA Live van HUMAN. Voor de NOS bespreekt ze regelmatig de politiek in haar geboorteland Roemenië. Marbe schrijft beschouwingen over politiek en kunst in verschillende bladen en ze bespreekt fictie en non-fictie boeken voor Vrij Nederland en de Volkskrant.
EIndberaad jury 2013
Jury 2013in eindberaad. Wie wordt de winnaar?Foto: Saskia Voest