Ga direct naar inhoud

Winnaar 2015

Schipper Bosch wint Gouden Piramide 2015 voor Industriepark Kleefse Waard in Arnhem

Kevin Rijke (IPKW) en Bart Schoonderbeek van Schipper Bosch hebben zojuist de trofee uitgereikt gekregen door minister Plasterk
Kevin Rijke (IPKW) en Bart Schoonderbeek van Schipper Bosch hebben zojuist de trofee uitgereikt gekregen door minister Plasterk
Kevin Rijke, Bart Schoonderbeek, minister Plasterk en Eric Luiten met de publicatie
Kevin Rijke, Bart Schoonderbeek, minister Plasterk en Eric Luiten met de publicatie

Op 21 november heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Gouden Piramide 2015 uitgereikt aan Schipper Bosch voor Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. De Gouden Piramide werd in ontvangst genomen door de directeur van Schipper Bosch, Bart Schoonderbeek. Naast een trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.

IPKW gebouw HB
IPKW gebouw HB. Foto: J.W. Kaldenbach
Industriepark Kleefse Waard, terras bij restaurant De Waard
Industriepark Kleefse Waard, terras bij restaurant De Waard. Foto: Cas van Horck

Over het project

In 2003 verwierf Schipper Bosch het bedrijventerrein Kleefse Waard in Arnhem, dat eerder onderdeel was van het industriecomplex van AkzoNobel. Met Industriepark Kleefse Waard (IPKW) beoogt Schipper Bosch het best denkbare vestigingsklimaat tot stand te brengen voor duurzame bedrijven die zich toeleggen op schone technologie (‘cleantech’). Op basis van een masterplan van West 8 werd het versnipperde gebied getransformeerd tot één aaneengesloten terrein met een strakke, eenduidige inrichting. De cultuurhistorisch waardevolle gebouwen zijn of worden gerestaureerd en aangepast aan de eisen van de huidige tijd, met behoud van het historische karakter.

Daarbij spant de opdrachtgever zich in om met uiteenlopende voorzieningen en activiteiten een ‘gemeenschap’ te laten ontstaan van bedrijven die elkaar inspireren, onder meer door het uitwisselen van kennis. Schipper Bosch blijft eigenaar van de bedrijfsgebouwen. Door ze te verhuren houdt het de regie in handen en kan het de kwaliteit, de historische waarde en het duurzame en innovatieve karakter van het park en zijn gebruikers blijven bewaken.

Kevin Rijke (directeur IPKW) en Bart Schoonderbeek (directeur Schipper Bosch)
Kevin Rijke (directeur IPKW) en Bart Schoonderbeek (directeur Schipper Bosch). Winnaars 2015 gebiedsontwikkeling.

Uit het juryrapport

Met de durf en visie die gepaard gaan aan het zakelijk gevoel waarmee hij een bedrijvenpark een lonkend toekomstperspectief geeft, toont de opdrachtgever zich een waar entrepreneur. Het is ondernemend en vernieuwend opdrachtgeverschap ten voeten uit. […] Daarbij is het opdrachtgeverschap compleet, omdat het zowel goed gekozen ruimtelijke ingrepen omvat als een sterk, toekomstgericht programma. […] Met Industriepark Kleefse Waard is een nieuwe standaard gezet voor bedrijventerreinen.

Naar goed gebruik. Publicatie Gouden Piramide 2015
Naar goed gebruik. Publicatie Gouden Piramide 2015

Publicatie

De beste inzendingen van de Gouden Piramide 2015 worden uitvoerig beschreven in de publicatie Naar goed gebruik van Uitgeverij nai010 (ISBN 978-94-6208-245-8). In het boek staat een voorwoord van minister Schultz van Haegen van IenM, zijn essays opgenomen van Vincent Kompier, Bas Breman en Zef Hemel en kunt u uiteraard het juryverslag lezen. Naar goed gebruik is vormgegeven door Katja Hilberg en geschreven door Olof Koekebakker.

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt – in oneven jaren voor gebiedsontwikkeling en in even jaren voor architectuurprojecten.