Ga direct naar inhoud

Jury 2016

Selfie jury
De jury maakt een selfie

In mei 2016 zijn de genomineerde opdrachtgevers en hun projecten bezocht door de jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Floris Alkemade (voorzitter zonder stemrecht) is architect en stedenbouwkundige. In 2015 is hij benoemd tot Rijksbouwmeester. In 1989 trad hij toe tot het internationaal opererende architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture), waar hij in 2001 partner werd. In 2008 richtte Alkemade zijn eigen bureau FAA op, met standplaats Sint-Oedenrode en vestigingen in Brussel en Parijs.

Jop Fackeldey is sinds 2007 wethouder in Lelystad namens de PvdA. Zijn huidige portefeuille omvat onder meer wonen en economie. Eerder was hij wethouder van stadsontwikkeling. Fackeldey genoot zijn opleiding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en was partner bij Innogration Management Consultants. Tussen 2000 en 2007 was Fackeldey voorzitter van de Stichting ALS.

Marieke Rietbergen werkt op het snijvlak van creativiteit, ontwerp en het zakenleven. In 2013 richtte zij de Design Innovation Group (DIG) op, die bedrijven adviseert en begeleidt in het vergroten van hun innovatieve vermogen. Rietbergen werkte in het verleden onder meer voor het Topteam Creatieve Industrie en de ontwerp- en onderzoeksstudio OMA/AMO. Ze is politicoloog en ergotherapeut.

Bianca Seekles is sinds 2016 directievoorzitter van ERA Contour, het Zoetermeerse ontwikkelingsbedrijf dat zich specialiseert in stedelijke vernieuwingsprojecten, duurzaamheid en cocreatie. Ze begon in 2000 bij ERA Contour, na haar opleiding Bouwkunde en Architectuur aan de Hogeschool Rotterdam. In 2008 voltooide ze het Young Management Program aan de Nijenrode University en in 2013 is ze uitgeroepen tot Vastgoedvrouw van het Jaar.

Wouter Vanstiphout is architectuurhistoricus. Hij maakt deel uit van Crimson Architectural Historians, waarvan hij in 1994 een van de oprichters was, en dat zich toelegt op onderzoek, planning en ontwikkeling. Vanstiphout vervult gastdocentschappen in binnen- en buitenland en bekleedt sinds 2009 de leerstoel Ontwerp en Politiek aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Jord den Hollander heeft Wouter Vanstiphout in de jury vervangen wegens ziekte.

Robert Winkel, architect, richtte in 1994 het bureau Mei architects and planners op en is daar nog steeds actief. Mei is een ondernemend en kennisintensief bureau dat zich richt op ontwikkeling en vernieuwing in de architectuur. Winkel werkt internationaal en heeft veel spraakmakende transformatieprojecten op zijn naam staan. Van 2008 tot 2013 was hij lid van de Welstands- en Monumentencommissie van de gemeente Rotterdam.

Peter Paul Witsen is secretaris van de jury en heeft geen stemrecht.