Ga direct naar inhoud

Winnaar 2016

Minister Blok overhandigt de trofee aan winnaar Jacqueline Bouts
Minister Blok overhandigt de trofee aan winnaar Jacqueline Bouts van Stichting Xenia Hospice

Stichting Xenia wint Gouden Piramide 2016

met het Xenia hospice voor jonge mensen in Leiden
Op 26 november 2016 heeft minister Blok voor Wonen en Rijksdienst de Gouden Piramide uitgereikt aan Stichting Xenia voor het Xenia hospice voor jonge mensen in Leiden. De trofee werd in ontvangst genomen door opdrachtgever en directeur Jacqueline Bouts. De prijs bestaat naast de trofee uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.

Lees het ontroerende interview met Jacqueline Bouts dat in het najaar van 2017 werd afgenomen en waarin zij vertelt wat het winnen van de Piramide bracht.

Xenia Hospice te Leiden
Xenia Hospice te Leiden
Terras bij Xenia Hospice voor jongvolwassenen te Leiden
Terras bij Xenia Hospice voor jongvolwassenen te Leiden
Xenia hospice woonkeuken. Foto Eelk Colmjon
Xenia hospice woonkeuken

Over het project

Verpleegkundige Jacqueline Bouts ontdekte dat er in Nederland geen voorziening bestond voor jongvolwassenen met een beperkte levensverwachting. Zij besloot deze leemte op te vullen en liet zelf een hospice voor jonge mensen bouwen, gesteund en geholpen door haar echtgenoot, architect Piet van Veen. Het Xenia-huis staat op een binnenterrein in het oude centrum van Leiden. De locatie en het ontwerp stellen de bewoners in staat om het normale leven van een jongvolwassene zoveel mogelijk voort te zetten. Er is een frisse en ontspannen sfeer gecreëerd, onder meer door de lichte kleurstelling die tot in het meubilair is doorgevoerd. Ramen lopen door tot aan de vloer en bieden bewoners ruim uitzicht op de tuin en het openbare binnenterrein, ook als zij op bed liggen. De tuin heeft een intiem karakter, mede dankzij de subtiele knik in de gevel en de bank die rondom een oude bruine beuk is geplaatst.

Het ontwerp is van het Leidse architectenbureau Mulder Van Tussenbroek, dat daarvoor samenwerkte met Van Veen. Het gebouw is eigendom van studentenhuisvester DUWO, die het verhuurt aan Xenia. De kosten voor de inrichting en de exploitatie worden voor een belangrijk deel opgebracht met donaties en sponsorbijdragen die de stichting Vrienden van Xenia werft. Bijzonder is ook de samenwerking met Leidse studenten, bijvoorbeeld geneeskunde en psychologie, die als vrijwilliger bij Xenia betrokken zijn.

Opdrachtgevers Xenia Hospice Jacqueline Bouts en Piet van Veen
Opdrachtgevers Xenia Hospice Jacqueline Bouts en Piet van Veen, winnaar 2016

Het jury-oordeel

Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade: “De jury is zwaar onder de indruk van Xenia. De opdrachtgever adresseert op eigen initiatief een aantal punten waar wij als maatschappij voor staan: de grote veranderingen die zich afspelen in de zorg en de vraag hoe we de zorg terugbrengen van de grote instituten naar de stad en de woonwijken. De zorg voor jonge mensen met een beperkte levensverwachting is een enorm zwaar onderwerp, maar Xenia brengt deze op een bijna vanzelfsprekende wijze onder in de stad. Ze weet daarmee de stedelijke samenleving te verrijken en te raken. Het Xenia-huis ademt de onnadrukkelijkheid van een opdrachtgever en een architect die begaan zijn met hun missie, zonder zelf het podium te zoeken.”

Omslag publicatie 'Hart en Ziel' Gouden Piramide 2016
Omslag publicatie 'Hart en Ziel' 2016
Winnaar Rijksprijs Gouden Piramide 2016 Stichting Xenia Hospice
Winnaar Rijksprijs Gouden Piramide 2016 Stichting Xenia Hospice

Publicatie, documentaire en tv-uitzending

De beste inzendingen van de Gouden Piramide 2016 voor Architectuur worden uitvoerig beschreven in de publicatie ‘Hart en Ziel’, verschenen bij uitgeverij nai010 (ISBN 978-946-208-318-9). Het hoofdstuk met het juryverslag is hieronder als bijlage toegevoegd en op deze pagina kunt u documentaires over de vijf genomineerde opdrachtgevers bekijken.