Ga direct naar inhoud

Documentaires 2018

In de zomer van 2018 werden documentaires gemaakt over de genomineerde opdrachtgevers. Op locatie vertellen zij trots over het resultaat van hun opdrachtgeverschap, maar ook over overwonnen problemen en hindernissen. Ontwerpers vertellen over de vaak bijzondere samenwerking en keuzes die gemaakt werden. Aan het eind van iedere documentaire geeft Rijksbouwmeester Floris Alkemade kort de opvatting van de jury weer. 

Documentaire Familie Schutte GP18
Documentaire over opdrachtgevers Gerard en Els Schutte en hun project Landgoed Valkenberg in Agelo, Twente.

Familie Schutte met landgoed Valkenberg in Agelo

Een melkveehouder legde op eigen grond een landgoed aan, nadat zijn zoon het boerenbedrijf had overgenomen. Hij verhoogde de natuurwaarde, onder meer door een nieuw beekdal te graven, en ontsloot het landschap voor het publiek. Het nieuwe woonhuis sluit door ligging, oriëntatie en het gebruik van lokale materialen perfect aan op de omgeving. Met 20 hectare heeft het landgoed een flinke omvang. Het particuliere initiatief staat model voor een nieuwe generatie landschapsontwikkeling in het Twentse coulisselandschap.
Ontwerp: Ard de Vries Architecten & Eelerwoude

Gebiedsontwikkeling Ligne in Sittard
Documentaire over opdrachtgevers gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling over hun project Ligne in Sittard.

Gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling met Ligne in Sittard

In een voorheen verwaarloosd gebied net buiten de historische binnenstad, staat nu een multifunctioneel complex met onder meer een hogeschool, een bibliotheek, een filmhuis, woningen en winkels. Voorzieningen als de filmzaal en de bibliotheek worden door verschillende gebruikers gedeeld. Verbetering van de openbare ruimte maakt deel uit van het project. Ligne toont de waarde van integraal opdrachtgeverschap met een lange adem. Het is een rijk project met een belangrijke stedenbouwkundige belofte voor het centrum van Sittard.
Ontwerp: Jeanne Dekkers Architectuur, Rapp+Rapp, Jonathan Penne Architecten, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Coenen Sattele Architecten, deMunnik-deJong-Steinhauser architecten, Bureau de Munck, Trans Form Architecten

Lemniskade Projecten Patch22 in A'dam
Documentaire over opdrachtgever Lemniskade Projecten en het project Patch22 in Amsterdam.

Lemniskade Projecten met Patch22 in Amsterdam

In de begintijd van de kredietcrisis schreven een architect en een bouwmanager in op een bouwproject in Amsterdam-Noord, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Zij bewijzen dat een veel hogere graad van duurzaamheid mogelijk is dan traditionele marktpartijen vaak veronderstellen. Patch22 is niet alleen energiezuinig en opgetrokken uit hout, het is ook optimaal flexibel. Woningen kunnen zonder aanpassingen aan het casco worden samengevoegd of gesplitst, of omgebouwd naar bedrijfsruimten. Ook visueel is het gebouw een verrijking voor Amsterdam.
Ontwerp: FRANTZEN et al

NLse Provincie der Paters Jezuïeten
Documentaire met opdrachtgever Eduard Kimman van de Nederlandse Provincie der Paters Jezueten over het project Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen.

Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten met de Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen

Een jezuïetenorde nam een bouwplan over van een marktpartij, nadat het was gestrand in de crisis. De jezuïeten hadden nieuwe huisvesting nodig na verkoop van hun klooster aan de universiteit. Ze vormden de luxe appartementen uit het eerdere bouwplan om tot een woonzorggebouw dat past bij hun ingetogen levenshouding, maar waar ook andere bewoners zich welkom voelen. Met onder meer een publiek toegankelijk park en buurtrestaurant wil de opdrachtgever de sociale structuur in de omgeving versterken.
Ontwerp: diederendirrix, EVA architecten, Kees Tolk Ontwerp

WVO Zorg met Scheldehof Vlissingen
Documentaire met opdrachtgever Jan de Graaf van WVO Zorg over woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen.

WVO Zorg met woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen

Een zorginstelling werpt zich op als gangmaker in de transformatie van een voormalige scheepswerf in Vlissingen. De zware plaatwerkerij biedt nu onderdak aan een verpleeghuis. Het gebouw bleek dermate aangetast dat het vanuit de staalconstructie en het dak opnieuw moest worden opgebouwd. Ertegenaan staat een nieuwbouwcomplex met zelfstandige appartementen, deels voor psycho-geriatrische patiënten. De opdrachtgever voegt betekenis toe aan het industriële erfgoed en houdt dankzij de locatiekeuze het contact tussen de bewoners en de stad in stand.
Ontwerp: Atelier PRO