Nominaties 2018

De jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft de vijf nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Piramide 2018. De genomineerde opdrachtgevers zijn:

De zelfaangelegde beek en het woonhuis van Landgoed Valkenberg te Agelo. Foto Kim Zwarts

Landgoed Valkenberg

Interieur landgoed Valkenberg. Foto Kim Zwarts

Interieur woonhuis

Pieter Jannink en Tanja Klip-Martin

Pieter Jannink en Tanja Klip-Martin

Familie Schutte met landgoed Valkenberg in Agelo

Een melkveehouder legde op eigen grond een landgoed aan, nadat zijn zoon het boerenbedrijf had overgenomen. Hij verhoogde de natuurwaarde, onder meer door een nieuw beekdal te graven, en ontsloot het landschap voor het publiek. Het nieuwe woonhuis sluit door ligging, oriëntatie en het gebruik van lokale materialen perfect aan op de omgeving. Met 20 hectare heeft het landgoed een flinke omvang. Het particuliere initiatief staat model voor een nieuwe generatie landschapsontwikkeling in het Twentse coulisselandschap.

Ontwerp: Ard de Vries Architecten & Eelerwoude

Zicht over het Ligneplein vanuit het zuiden, Sittard. Foto Ermindo Armino

Zicht over het Ligneplein

Jury en opdrachtgevers van Ligne Sittard. Foto Mitchell Giebels

Jury en opdrachtgevers van Ligne Sittard

Begane grond geprojecteerd op de situatie Ligne, Sittard

Situatie

Gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling met Ligne in Sittard

In een voorheen verwaarloosd gebied net buiten de historische binnenstad, staat nu een multifunctioneel complex met onder meer een hogeschool, een bibliotheek, een filmhuis, woningen en winkels. Voorzieningen als de filmzaal en de bibliotheek worden door verschillende gebruikers gedeeld. Verbetering van de openbare ruimte maakt deel uit van het project. Ligne toont de waarde van integraal opdrachtgeverschap met een lange adem. Het is een rijk project met een belangrijke stedenbouwkundige belofte voor het centrum van Sittard.

Ontwerp: Jeanne Dekkers Architectuur, Rapp+Rapp, Jonathan Penne Architecten, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Coenen Sattele Architecten, deMunnik-deJong-Steinhauser architecten, Bureau de Munck, Trans Form Architecten

Patch22 Amsterdam. Foto Luuk Kramer

Patch22

Patch22 interieur. Foto Luuk Kramer

Interieur Patch22

Standaard verdieping van Patch22 met en zonder scheidingswanden

Standaard verdieping met en zonder scheidingswanden

Lemniskade Projecten met Patch22 in Amsterdam

In de begintijd van de kredietcrisis schreven een architect en een bouwmanager in op een bouwproject in Amsterdam-Noord, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Zij bewijzen dat een veel hogere graad van duurzaamheid mogelijk is dan traditionele marktpartijen vaak veronderstellen. Patch22 is niet alleen energiezuinig en opgetrokken uit hout, het is ook optimaal flexibel. Woningen kunnen zonder aanpassingen aan het casco worden samengevoegd of gesplitst, of omgebouwd naar bedrijfsruimten. Ook visueel is het gebouw een verrijking voor Amsterdam.

Ontwerp: FRANTZEN et al

De Kloostertuin Brakkenstein te Nijmegen. Foto Luuk Kramer

Woonhofgebouw Kloostertuin Brakkenstein

Kloostertuin Brakkenstein. Doorzicht naar het park vanaf het hofgebouw. Foto Luuk Kramer

Doorzicht naar het park

Plattegrond totale project Kloostertuin Brakkenstein

Plattegrond Kloostertuin Brakkenstein

Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten met de Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen

Een jezuïetenorde nam een bouwplan over van een marktpartij, nadat het was gestrand in de crisis. De jezuïeten hadden nieuwe huisvesting nodig na verkoop van hun klooster aan de universiteit. Ze vormden de luxe appartementen uit het eerdere bouwplan om tot een woonzorggebouw dat past bij hun ingetogen levenshouding, maar waar ook andere bewoners zich welkom voelen. Met onder meer een publiek toegankelijk park en buurtrestaurant wil de opdrachtgever de sociale structuur in de omgeving versterken.

Ontwerp: diederendirrix, EVA architecten, Kees Tolk Ontwerp

Woonzorgcentrum Scheldehof te Vlissingen. Foto Ronald Tilleman

Woonzorgcentrum Scheldehof

Scheldehof en de oude stad. Foto Ronald Tilleman

Scheldehof en de oude stad

Interieur Woonzorgcentrum Scheldehof Vlissingen. Foto Ronald Tilleman

Interieur Scheldehof

WVO Zorg met woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen

Een zorginstelling werpt zich op als gangmaker in de transformatie van een voormalige scheepswerf in Vlissingen. De zware plaatwerkerij biedt nu onderdak aan een verpleeghuis. Het gebouw bleek dermate aangetast dat het vanuit de staalconstructie en het dak opnieuw moest worden opgebouwd. Ertegenaan staat een nieuwbouwcomplex met zelfstandige appartementen, deels voor psycho-geriatrische patiënten. De opdrachtgever voegt betekenis toe aan het industriële erfgoed en houdt dankzij de locatiekeuze het contact tussen de bewoners en de stad in stand.

Ontwerp: Atelier PRO

De opdrachtgevers van Ligne met rijksbouwmeester Alkemade

De opdrachtgevers van Ligne met rijksbouwmeester Alkemade

Jury bezoekt familie Schutte op landgoed Valkenberg in Twente. Foto Saskia Voest

Jury te gast bij familie Schutte op landgoed Valkenberg in Twente

De jury bij Kloostertin Nijmegen. Foto Saskia Voest

De jury te gast bij de Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten in Kloostertuin Nijmegen

Jurybezoek

In mei bezoekt de jury de opdrachtgevers op locatie en bepalen zij een winnaar. Deze zal op 27 september in Den Haag uit handen van minister Ollongren de felbegeerde trofee en €75.000 euro krijgen. In de zomer wordt gewerkt aan het boek en vijf korte documentaires.