Ga direct naar inhoud

Nominaties 2018

De jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft de vijf nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Piramide 2018. De genomineerde opdrachtgevers zijn:

Landgoed Valkenberg te Agelo
Landgoed Valkenberg
Interieur landgoed Valkenberg
Interieur woonhuis
Pieter Jannink en Tanja Klip-Martin
Pieter Jannink en Tanja Klip-Martin

Familie Schutte met landgoed Valkenberg in Agelo

Een melkveehouder legde op eigen grond een landgoed aan, nadat zijn zoon het boerenbedrijf had overgenomen. Hij verhoogde de natuurwaarde, onder meer door een nieuw beekdal te graven, en ontsloot het landschap voor het publiek. Het nieuwe woonhuis sluit door ligging, oriëntatie en het gebruik van lokale materialen perfect aan op de omgeving. Met 20 hectare heeft het landgoed een flinke omvang. Het particuliere initiatief staat model voor een nieuwe generatie landschapsontwikkeling in het Twentse coulisselandschap. Bekijk de projectbeschrijving uit Stofgoud.

Ontwerp: Ard de Vries Architecten & Eelerwoude

Zicht over het Ligneplein vanuit het zuiden, Sittard
Zicht over het Ligneplein
Jury en opdrachtgevers van Ligne Sittard
Jury en opdrachtgevers van Ligne Sittard
Plattegrond Ligne, Sittard
Situatie

Gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling met Ligne in Sittard

In een voorheen verwaarloosd gebied net buiten de historische binnenstad, staat nu een multifunctioneel complex met onder meer een hogeschool, een bibliotheek, een filmhuis, woningen en winkels. Voorzieningen als de filmzaal en de bibliotheek worden door verschillende gebruikers gedeeld. Verbetering van de openbare ruimte maakt deel uit van het project. Ligne toont de waarde van integraal opdrachtgeverschap met een lange adem. Het is een rijk project met een belangrijke stedenbouwkundige belofte voor het centrum van Sittard. Bekijk de projectbeschrijving en het oordeel van de jury uit Stofgoud over de opdrachtgevers van Ligne.

Ontwerp: Jeanne Dekkers Architectuur, Rapp+Rapp, Jonathan Penne Architecten, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Coenen Sattele Architecten, deMunnik-deJong-Steinhauser architecten, Bureau de Munck, Trans Form Architecten

Patch22
Patch22
Patch22 interieur
Interieur Patch22
Standaard verdieping met en zonder scheidingswanden
Standaard verdieping met en zonder scheidingswanden

Lemniskade Projecten met Patch22 in Amsterdam

In de begintijd van de kredietcrisis schreven een architect en een bouwmanager in op een bouwproject in Amsterdam-Noord, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Zij bewijzen dat een veel hogere graad van duurzaamheid mogelijk is dan traditionele marktpartijen vaak veronderstellen. Patch22 is niet alleen energiezuinig en opgetrokken uit hout, het is ook optimaal flexibel. Woningen kunnen zonder aanpassingen aan het casco worden samengevoegd of gesplitst, of omgebouwd naar bedrijfsruimten. Ook visueel is het gebouw een verrijking voor Amsterdam. Lees het oordeel van de jury en de projectbeschrijving van Patch22 uit Stofgoud.

Ontwerp: FRANTZEN et al

De Kloostertuin Brakkenstein
Woonhofgebouw Kloostertuin Brakkenstein
Kloostertuin Brakkenstein. Doorzicht naar het park vanaf het hofgebouw
Doorzicht naar het park
Plattegrond totale project Kloostertuin
Plattegrond Kloostertuin Brakkenstein

Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten met de Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen

Een jezuïetenorde nam een bouwplan over van een marktpartij, nadat het was gestrand in de crisis. De jezuïeten hadden nieuwe huisvesting nodig na verkoop van hun klooster aan de universiteit. Ze vormden de luxe appartementen uit het eerdere bouwplan om tot een woonzorggebouw dat past bij hun ingetogen levenshouding, maar waar ook andere bewoners zich welkom voelen. Met onder meer een publiek toegankelijk park en buurtrestaurant wil de opdrachtgever de sociale structuur in de omgeving versterken. Lees de projectbeschrijving en het oordeel van de jury uit Stofgoud.

Ontwerp: diederendirrix, EVA architecten, Kees Tolk Ontwerp

Woonzorgcentrum Scheldehof bij nacht
Woonzorgcentrum Scheldehof
Scheldehof en de oude stad
Scheldehof en de oude stad
Interieur Scheldehof
Interieur Scheldehof

WVO Zorg met woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen

Een zorginstelling werpt zich op als gangmaker in de transformatie van een voormalige scheepswerf in Vlissingen. De zware plaatwerkerij biedt nu onderdak aan een verpleeghuis. Het gebouw bleek dermate aangetast dat het vanuit de staalconstructie en het dak opnieuw moest worden opgebouwd. Ertegenaan staat een nieuwbouwcomplex met zelfstandige appartementen, deels voor psycho-geriatrische patiënten. De opdrachtgever voegt betekenis toe aan het industriële erfgoed en houdt dankzij de locatiekeuze het contact tussen de bewoners en de stad in stand. Lees het oordeel van de jury over deze opdrachtgever en de projectbeschrijving van Scheldehof.

Ontwerp: Atelier PRO