Ga direct naar inhoud

Winnaar 2018

Tom Claus trofee boek bloemen
Winnaars met trofee en publicatie 'Stofgoud'

Lemniskade Projecten wint met Patch22

Op 27 september heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de Gouden Piramide uitgereikt aan Lemniskade Projecten voor het woon-werkgebouw Patch22 in Amsterdam-Noord. De trofee werd in ontvangst genomen door de twee partners van Lemniskade: architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren. De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. De winnaar ontvangt naast de trofee een geldbedrag van 75.000 euro.

Luchtfoto met Patch22 in Amsterdam-Noord
Luchtfoto met Patch22
Patch22 in Amsterdam
Patch22
Balkon Patch22

Over het project

Met Patch22 bewijzen Frantzen en Oussoren dat een hogere graad van duurzaamheid mogelijk is dan traditionele marktpartijen vaak veronderstellen. Het gebouw is niet alleen duurzaam in zijn materiaalgebruik en installaties, het is ook optimaal flexibel. Woningen kunnen zonder aanpassingen aan het casco worden samengevoegd of gesplitst, of omgebouwd naar bedrijfsruimten. Volgende bewoners kunnen een appartement geheel opnieuw indelen, bijvoorbeeld door de entree, de keuken en het sanitair te verplaatsen. Patch22 is het eerste project van Lemniskade.

Claus Oussoren en Tom Frantzen van Lemniskade Projecten. Foto van Harmen de Jong
Claus Oussoren en Tom Frantzen van Lemniskade Projecten, winnaar 2018
Zijaanzicht Patch22 in Amsterdam

Het jury-oordeel

De jury is onder de indruk van de inventiviteit en het geduld waarmee Frantzen en Oussoren afrekenden met alle belemmeringen die ze ondervonden bij de realisatie van hun ideaal – technisch, juridisch en financieel. De opdrachtgevers bleven trouw aan hun ideeën en wisten ze tot het uiterste door te voeren. Dat was mede mogelijk doordat Frantzen de rollen van risicodragend ontwikkelaar en architect combineerde. Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade: “Het project van Lemniskade geeft kracht en geeft energie. Het geeft hoop voor de toekomst. Zeker nu de bouw zich weer opmaakt voor hoge productiecijfers, is aandacht voor deze bevlogen en vasthoudende invulling van het opdrachtgeverschap hard nodig.”

Omslag Publicatie Stofgoud Gouden Piramide 2018
Lemniskade Projecten Patch22 in A'dam
Documentaire over opdrachtgever Lemniskade Projecten en het project Patch22 in Amsterdam.

Publicatie & documentaire

De beste inzendingen van de Gouden Piramide 2018 worden uitvoerig beschreven in het 160 pagina’s tellende boek ‘Stofgoud’, kosteloos te verkrijgen via de website van de Gouden Piramide of lees het hier online.

Bekijk ook vooral de prachtige documentaires over de vijf genomineerde opdrachtgevers. Naast Lemniskade Projecten waren dat de familie Schutte, WVO Zorg, de Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten en de combinatie van de gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling.

Minister Ollongren reikt de trofee uit aan Tom Frantzen en Claus Oussoren
Minister Ollongren reikt de trofee uit aan Tom Frantzen en Claus Oussoren, 27 september 2018
Minister Ollongren, Rijksbouwmeester, winnaars en genomineerden
Minister Ollongren, Rijksbouwmeester, winnaars en genomineerden. UItreiking 2018.

Voor de pers

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. De prijs wordt sinds 2003 uitgereikt. Voor meer informatie over de Gouden Piramide kunt u contact opnemen met Nicoline Kok, Atelier Rijksbouwmeester, telefoon 06-15820286, e-mail info@goudenpiramide.nl.