Ga direct naar inhoud

MWPO Holding BV

ZUID073
Massief kantoor van Rijkswaterstaat getransformeerd naar een tandartsenpraktijk en 97 appartementen in Den Bosch

Massief kantoor Rijkswaterstaat getransformeerd naar 97 appartementen Foto René de Wit
ZUID073 in Den Bosch

Opdrachtgever & ontwerp

Opdrachtgever: MWPO Holding BV

Ontwerp:
Houben / Van Mierlo Architecten, MTD Landschapsarchitecten

Planvorming en realisatie:
2015–2018

Projectbeschrijving

Het massieve kantoor van Rijkswaterstaat zal bij weinig Bosschenaren warme gevoelens hebben opgeroepen. Het is gebouwd in de jaren zeventig in de toen veel toegepaste brutalistische architectuurstijl. Door het vele grindbeton, de grote maatvoering en het eenzijdige gebruik onttrok het gebouw zich aan de woonbuurten eromheen.
Toch durfde vastgoedontwikkelaar MWPO het aan om het kantoor te herontwikkelen. Het onderging een transformatie die aantoont dat ook kantoren van deze generatie een tweede leven kunnen krijgen, hoe onhandelbaar ze op het eerste gezicht ook lijken. Er zijn nu 97 koop- en huurappartementen in gevestigd met een tandartsenpraktijk in het basement op straatniveau.
Opdrachtgever en architect wisten de stevige betonconstructie in hun voordeel te benutten. Achter de grindbetonplaten kwam een gave structuur tevoorschijn van schoon beton. Deze is zichtbaar gemaakt, zowel in het interieur als van buitenaf. Bepalender nog voor de opgefriste uitstraling was de ontdekking dat ook veel bakstenen binnenwanden weggehaald konden worden. Door dat onnodige gewicht te verwijderen, kon de fundering twee extra bouwlagen dragen. De onderbroken en wat teruggetrokken gevellijn van deze nieuwe opbouw verzacht de aanblik van het pand en levert een aantal fraaie terrassen op.
De verhoogd liggende binnenplaats van het kantoor is verbreed en vormgegeven als ‘cour’, als gemeenschappelijke verblijfsruimte voor bewoners en bezoekers. Nieuwe trappen ontsluiten deze binnenplaats van verschillende kanten. Ze vormen de opstap naar looproutes die ontmoeting moet stimuleren. De binnenwereld staat via die trappen in direct contact met het heringerichte buitenterrein. Bestaande bomen zijn behouden of verplaatst en het groen is uitgebreid. Boven de al aanwezige vijver is een steiger aangelegd, toegankelijk vanaf de cour.
Het oude Rijkswaterstaatkantoor is voorbereid op een nieuwe toekomst, met zonnepanelen, luchtwarmtepompen en infiltratie van regenwater op eigen terrein. Het is omgevormd van een autonoom object naar een open gebouw dat in veel opzichten toenadering zoekt tot zijn omgeving.

Juryoordeel

Deze opdrachtgever koos voor een moeilijke weg. MWPO gaf toekomst aan een gebouw waarvan weinigen de waarde inzagen. Dat is goed gelukt. De jury looft de losser gemaakte structuur: de open hoeken, het lichte raster aan de gevel en de inventieve opbouw. Het gebouw gaat een nieuwe relatie aan met de buurt. Het vertrouwen in het ongenaakbare kantoorpand en de moed om het aan te pakken spreken aan, ook bij juryleden die minder onder de indruk zijn van de schoonheid van het resultaat. Wel had de opdrachtgever verder mogen gaan in zijn ambitie van sociale duurzaamheid.

Foto René de Wit

Deel via social media