Ga direct naar inhoud

Documentaires 2020

Iedere editie van de Gouden Piramide wordt over de genomineerde opdrachtgevers en hun project een korte documentaire gemaakt. Opdrachtgevers vertellen wat goed ging, waar drempels en hobbels lagen en vooral waar ze trots op zijn. Ook de ontwerpers komen uitgebreid aan het woord. Je ziet de jury aan het werk en aan het eind van ieder filmpje vat Rijksbouwmeester Floris Alkemade het opdrachtgeverschap samen en geeft hij de mening van de jury weer. De documentaires zijn gemaakt door Marlies Huitink en haar team. Veel kijkplezier!

Doc Schoonschip

VvE Schoonschip met Schoonschip, Amsterdam

In een kanaal in Amsterdam-Noord drijven 46 woningen op 30 waterkavels. Het buurtje komt voort uit enthousiasme en engagement bij een kleine groep mensen. Zij zagen een hechte en zelfvoorzienende gemeenschap op het water voor zich, een droom waarvoor nog veel moest worden ontdekt en uitgedacht. Bewoners lieten elk hun eigen woning ontwerpen en kregen een stem in de ontwikkeling van het geheel. De stichting draagt zorg voor collectieve activiteiten (zoals het verwerven van de kavels en het opdrachtgeverschap voor de vijf onderling verbonden steigers).

Ontwerp: Space&Matter, Metabolic en de ontwerpers van de 46 huishoudens

Video Stadshart Den Helder Gouden Piramide

Zeestad CV/BV met Stadshart Den Helder

Al lange tijd werkt Zeestad aan de broodnodige vernieuwing van Den Helder. Zeestad is een overheidsonderneming van de gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland die relatief onafhankelijk van de politiek opereert. Ze investeert in vastgoed en openbare ruimte en voert sociale en culturele projecten uit. Veel aandacht gaat uit naar de revitalisering van het Stadshart. De consistente en voortvarende aanpak van dit centrumgebied, die nu al meer dan tien jaar consequent wordt volgehouden, belooft het leefklimaat in Den Helder structureel te verbeteren.

Ontwerp: West8 Rotterdam, Islant voor stedebouw

Doc Gouden Piramide 2020 Fenix Katendrecht Heijmans

Heijmans Vastgoed BV met Fenix, Rotterdam

Ontwikkelaar Heijmans bouwde een volledig vrij indeelbaar appartementencomplex bovenop de oude havenloods Fenix 1. In het honderd jaar oude gebouw zelf is plaats voor cultuur, horeca en creatieve bedrijven. Een aantal van deze instellingen en ondernemers kreeg daarvóór al een kans in het nog te herontwikkelen zusterpand Fenix 2. Dankzij de langdurige samenwerking met de gemeente en corporatie Woonstad geeft Heijmans niet alleen het maritieme erfgoed een nieuwe toekomst, maar speelt het bedrijf ook een belangrijke rol in de opleving van Katendrecht als gewilde stadswijk.

Ontwerp: Mei Architects and Planners

Doc Ooijen-Wanssum Gouden Piramide

Provincie Limburg met Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum

Beschermingsmaatregelen tegen hoog water in de Maas waren aanleiding voor een omvangrijke, integrale gebiedsontwikkeling tussen Ooijen en Wanssum. De Maas krijgt meer ruimte en er zijn nieuwe dijktypes ontworpen die passen bij het Noord-Limburgse landschap. De provincie zet een volgende stap in de Nederlandse aanpak van rivierverruimingen door ook economische ontwikkeling en infrastructuur in het pakket op te nemen. Ze werkt hiervoor samen met het waterschap Limburg, de gemeenten Venray en Horst aan de Maas en Rijkswaterstaat.

Ontwerp: H+N+S Landschapsarchitecten, Ney en partners, Combinatie MooderMaas (DuraVermeer en Ploegam), Fugro, Arcadis

Doc De Getijden Nijmegen Gouden Piramide

Stichting De Getijden met De Getijden, Nijmegen

Drie particuliere initiatiefnemers namen de regie over hun eigen woonideeën. Op het terrein van een leegstaande school in Nijmegen maakten ze hun ideeën over nabuurschap, duurzaamheid en biodiversiteit waar. Zij verzamelden andere geïnteresseerden om zich heen en met elkaar ontwikkelden zij zeventien woningen, een aantal gemeenschappelijke ruimtes en een collectieve tuin. De woningen zijn deels nieuw gebouwd en deels ondergebracht in het cultuurhistorisch waardevolle schoolgebouw. Monumentale bomen zijn in het ontwerp geïntegreerd.

Ontwerp: NEXIT architecten, tuinontwerpbureau INVO.