Ga direct naar inhoud

Jury

Jury 2020 vlnr: Floris Alkemade, Bart de Zwart, Loes Driessen, Sofie van den Enk, Peter Paul Witsen, Wim Hazeu, Wouter Vanstiphout, Tom Frantzen en Stefan Kuks
Jury 2020 vlnr: Floris Alkemade, Bart de Zwart, Loes Driessen, Sofie van den Enk, Peter Paul Witsen, Wim Hazeu, Wouter Vanstiphout, Tom Frantzen en Stefan Kuks
Medea Huisman

Floris Alkemade (voorzitter zonder stemrecht) is architect en stedenbouwkundige. In september 2015 is hij benoemd tot Rijksbouwmeester. In 1989 trad hij toe tot het architectenbureau OMA, waar hij in 2001 partner werd. Sinds 2008 heeft Alkemade zijn eigen bureau FAA, met standplaats Sint-Oedenrode en vestigingen in Brussel en Parijs.

Loes Driessen Loes Driessen is zelfstandig adviseur woningbeleggingen bij Homevest. Eerder werkte ze bij ING, CBRE Global Investors en Amvest. Sinds 2018 is ze bestuurslid van de Nederlandse tak van het Urban Land Institute, een multidisciplinair netwerk van professionals in vastgoed en ruimtegebruik. Ze heeft bouwkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven.

Sofie van den Enk is journalist, presentatrice en verslaggever voor KRO-NCRV van programma’s als De Keuringsdienst van Waarde, De Vergelijkers en voorheen Me Jane You Tarzan, De Rekenkamer, Medicijnmannen en Ouders uit de Kast. Samen met Eva Munnik schreef ze de boeken ‘De Melkfabriek’ en ‘De Schoolfabriek’. Van den Enk studeerde Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tom Frantzen combineert ontwerpen met ontwikkelen. Als architect werkt hij vanuit zijn bureau Frantzen et al in Amsterdam. Hij richtte ook het ontwikkelingsbedrijf Lemniskade Projecten op, samen met Claus Oussoren. Met hun eerste project, het duurzame woon-werkgebouw Patch22 in Amsterdam-Noord, wonnen ze de Gouden Piramide 2018.

Wim Hazeu is bestuurder bij de woningcorporatie Woonpunt in Zuid-Limburg en was tot voor kort lid van het dagelijks bestuur van Aedes. Voorheen was hij wethouder in Maastricht voor GroenLinks, met onder meer gebiedsontwikkelingsprojecten als de ondertunneling van de A2 in de portefeuille. Hij is opgeleid in de cultuurtechniek aan de Wageningen Universiteit.

Stefan Kuks is watergraaf van het waterschap Vechtstromen. Tevens is hij voorzitter van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en hoogleraar watergovernance aan de Universiteit Twente. Met het waterschap Regge en Dinkel is hij tweemaal genomineerd voor de Gouden Piramide: met Kristalbad (2011) en de Doorbraak (2007). Kuks is bestuurskundige.

Miranda Reitsma werkt vanuit haar bureau Reitsma Stedebouw in Zaandam aan stedenbouwkundige en landschappelijke opgaven. Ze is of was lid van een groot aantal welstandscommissies en kwaliteitsteams, op dit moment onder meer voor Alkmaar en de Hoeksche Waard. Tussen 2007 en 2011 bekleedde ze de functie van Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit in Noord-Holland. MIranda Reitsma was jurylid tot september 2020.

Wouter Vanstiphout is architectuurhistoricus. Hij maakt deel uit van Crimson Historians & Urbanists, een bureau voor onderzoek, planning en ontwikkeling waarvan hij in 1994 een van de oprichters was. Vanstiphout bekleedt de leerstoel Ontwerp en Politiek aan de TU Delft en werkt als curator en gastdocent in binnen- en buitenland. Vanstiphout is jurylid sinds september 2020.

Bart de Zwart is lector vastgoed aan de Hanzehogeschool en senior-onderzoeker bij Fontys Hogescholenis. Na een opleiding als architect promoveerde hij aan de TU Eindhoven op de politieke werking van regionaal ontwerp. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, onder meer over ontwerpend onderzoek, erfgoed en leegstand.

Peter Paul Witsen is secretaris van de jury en heeft geen stemrecht.

Deel via social media