Ga direct naar inhoud

Nominaties 2020 bekend

De jury onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft vijf opdrachtgevers genomineerd voor de Gouden Piramide 2020, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling:

  • Heijmans Vastgoed BV met Fenix, Rotterdam
  • Provincie Limburg met Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum
  • Stichting De Getijden met De Getijden, Nijmegen
  • Stichting Schoonschip (namens 46 particuliere opdrachtgevers) met Schoonschip, Amsterdam
  • Zeestad CV/BV met Stadshart Den Helder
 
Heijmans Vastgoed BV met Fenix, Rotterdam
Fenix bij avond. Foto: Marc Goodwin
Ontwikkelaar Heijmans bouwde een volledig vrij indeelbaar appartementencomplex bovenop de oude havenloods Fenix 1. In het honderd jaar oude gebouw zelf is plaats voor cultuur, horeca en creatieve bedrijven. Een aantal van deze instellingen en ondernemers kreeg daarvóór al een kans in het nog te herontwikkelen zusterpand Fenix 2. Dankzij de langdurige samenwerking met de gemeente en corporatie Woonstad geeft Heijmans niet alleen het maritieme erfgoed een nieuwe toekomst, maar speelt het bedrijf ook een belangrijke rol in de opleving van Katendrecht als gewilde stadswijk.
 
Provincie Limburg met Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum
Steilranddijk.Foto: Paul Poels
Beschermingsmaatregelen tegen hoog water in de Maas waren aanleiding voor een omvangrijke, integrale gebiedsontwikkeling tussen Ooijen en Wanssum. De Maas krijgt meer ruimte en er zijn nieuwe dijktypes ontworpen die passen bij het Noord-Limburgse landschap. De provincie zet een volgende stap in de Nederlandse aanpak van rivierverruimingen door ook economische ontwikkeling en infrastructuur in het pakket op te nemen. Ze werkt hiervoor samen met het waterschap Limburg, de gemeenten Venray en Horst aan de Maas en Rijkswaterstaat.
 
Stichting De Getijden met De Getijden, Nijmegen
De Getijden, Nijmegen. Foto: Thea van den Heuvel
Drie particuliere initiatiefnemers namen de regie over hun eigen woonideeën. Op het terrein van een leegstaande school in Nijmegen maakten ze hun ideeën over nabuurschap, duurzaamheid en biodiversiteit waar. Zij verzamelden andere geïnteresseerden om zich heen en met elkaar ontwikkelden zij zeventien woningen, een aantal gemeenschappelijke ruimtes en een collectieve tuin. De woningen zijn deels nieuw gebouwd en deels ondergebracht in het cultuurhistorisch waardevolle schoolgebouw. Monumentale bomen zijn in het ontwerp geïntegreerd.
 
Stichting Schoonschip (namens 46 particuliere opdrachtgevers) met Schoonschip, Amsterdam
Schoonschip in Amsterdam Noord. Foto: Isabel Nabuurs
In een kanaal in Amsterdam-Noord drijven 46 woningen op 30 waterkavels. Het buurtje komt voort uit enthousiasme en engagement bij een kleine groep mensen. Zij zagen een hechte en zelfvoorzienende gemeenschap op het water voor zich, een droom waarvoor nog veel moest worden ontdekt en uitgedacht. Bewoners lieten elk hun eigen woning ontwerpen en kregen een stem in de ontwikkeling van het geheel. De stichting draagt zorg voor collectieve activiteiten (zoals het verwerven van de kavels en het opdrachtgeverschap voor de vijf onderling verbonden steigers).
 
Zeestad CV/BV met Stadshart Den Helder
Icoon Stadshart Den Helder
Al lange tijd werkt Zeestad aan de broodnodige vernieuwing van Den Helder. Zeestad is een overheidsonderneming van de gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland die relatief onafhankelijk van de politiek opereert. Ze investeert in vastgoed en openbare ruimte en voert sociale en culturele projecten uit. Veel aandacht gaat uit naar de revitalisering van het Stadshart. De consistente en voortvarende aanpak van dit centrumgebied, die nu al meer dan tien jaar consequent wordt volgehouden, belooft het leefklimaat in Den Helder structureel te verbeteren.
 
Voor de redactie
De Gouden Piramide wordt tweejaarlijks toegekend. De prijs bestaat uit een bedrag van 75.000 euro en een trofee. De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 21 januari 2021. In aanloop naar die dag verschijnen korte films over de vijf genomineerden. Tijdens de prijsuitreiking wordt een publicatie gepresenteerd met het juryverslag, een essay van de Rijksbouwmeester en besprekingen van de vijftien meest interessante inzendingen (waaronder de genomineerden).Voor nadere informatie: Nicoline Kok, Atelier Rijksbouwmeester, 06-15820286, info@goudenpiramide.nl of nicoline.kok@rijksoverheid.nl
www.goudenpiramide.nl