De Gouden Piramide 2003

Zijn de opdrachtgevers in de bouwwereld de werkelijke regisseurs van het aanzien van Nederland? Of zijn dit uiteindelijk tóch de ontwerpers? Dit boek over de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap De Gouden Piramide 2003 gaat in op deze essentiële vraag door het tonen en beschrijven van de projecten van de beste 24 inzendingen van de prijsronde 2003. Het thema van dit jaar was het ‘microniveau’, voornamelijk
architectuur. Iedereen in Nederland die de afgelopen drie jaar een project heeft gerealiseerd mocht in principe meedoen. Vandaar dat de inzendingen afkomstig zijn van een keur aan opdrachtgevers. De ‘gewone’, zoals projectontwikkelaars en corporaties, maar ook kerkbesturen, ideële
stichtingen en verenigingen, scholen, gemeenten, beheerders van cultureel erfgoed en opvallend veel particulieren die hun droomhuis hebben te
weten realiseren.
Door de open inschrijving – waar geen voorselectie aan vooraf ging – geven de projecten een trefzekere doorsnede van het beste wat Nederland de
afgelopen jaren aan architectuur heeft gepresteerd. Vernieuwend in deze publicatie is de invalshoek: het initiatief en de soms zeer aansprekende
rol die een opdrachtgever vervult bij het verwezenlijken van zijn ‘bouwdroom’. En de cruciale samenwerking met de architect die deze droom
uiteindelijk vorm moet geven.