Stuurmanskunst

Hier en daar in Nederland zijn sneakpreviews te vinden van een veelbelovende toekomst. Klimaatbestendige landschappen. Fijnzinnig getransformeerd erfgoed. Innovatieve nieuwbouw. Inspirerend in hun ontwerp en verbeeldingskracht.
Achter al die plekken zitten opdrachtgevers met ambitie. Particulieren, overheden, bedrijven. Dit boek toont het werk van vijftien opdrachtgevers, onder wie de vijf genomineerden voor de Gouden Piramide 2020. Zij beheersen allen de stuurmanskunst die nodig is om ambities om te zetten in klinkend resultaat. De winnaar voorop: het projectbureau Ooijen-Wanssum, dat werkte aan de rivierverruiming van de Maas in Noord-Limburg.
De jury doet in dit boek verslag van haar bevindingen. Floris Alkemade, die als Rijksbouwmeester de jury voorzat, beschrijft in een persoonlijk essay de urgentie van een waarachtige bouwcultuur. ‘In iedere zinvolle verandering schuilt een onweerstaanbare schoonheid.’