Stichting Nederlands Auschwitz Comité wint!

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de Gouden Piramide 2022 toegekend aan voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité. Het comité verdiende de prijs met de realisatie van het Nationaal Holocaust Namenmonument. De Gouden Piramide is de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. De winnaar ontvangt naast de trofee een geldbedrag van 75.000 euro.

Overhandiging trofee

Over het project

Het Nationaal Holocaust Namenmonument staat aan de Weesperstraat in Amsterdam. In 102.202 bakstenen zijn de namen gegraveerd van evenzoveel Nederlandse joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime zijn omgebracht. Het ontwerp is van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het Nederlands Auschwitz Comité nam het initiatief en volhardde in de missie om dit monument te realiseren, een missie die uiteindelijk vijftien jaar in beslag nam. Het resultaat is een even belangwekkende als indringende plek voor herdenking, bezinning en educatie.

Het jury-oordeel

De jury is onder de indruk van de gedrevenheid die het Nederlands Auschwitz Comité tentoonspreidde. Het wist de juiste architect te vinden om vorm te geven aan de universele en intense boodschap van verdraagzaamheid, en beschermde het ontwerp in het turbulente maatschappelijke proces dat volgde. Juryvoorzitter en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘De professionaliteit waarmee het Auschwitz Comité te werk gaat, verhult soms dat het slechts bestaat uit vrijwilligers die zichzelf een opgave hebben gesteld en tot het uiterste gaan om die opdracht te vervullen’.

Publicatie en documentaire

De beste inzendingen van de Gouden Piramide worden getoond en beschreven in het boek ‘Toewijding en daadkracht’, kosteloos te bestellen en te downloaden via de website van de Gouden Piramide. Hier kunt u ook een documentaire over de vijf genomineerde opdrachtgevers vinden.
Behalve het Nederlands Auschwitz Comité waren dat de gemeente Groningen met de gebiedsontwikkeling Grote Markt Oostzijde, de Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. met de Terp fan de Takomst aan de Friese Waddenkust, de Vereniging Ecodorp Boekel met de gelijknamige woonbuurt in Boekel en de woningcorporatie Trudo met het appartementencomplex Haasje Over in Eindhoven.