20 jaar Gouden Piramide

De prestigieuze rijksprijs die al twee decennia lang schijnwerpers richt op inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling, vierde donderdag 14 december haar twintigjarig bestaan. Sinds de oprichting heeft de Gouden Piramide een buitengewone bijdrage geleverd aan het prijzen en bevorderen van creatieve, voorbeeldige en bezielende projecten in Nederland.

Om deze belangrijke mijlpaal te vieren, organiseerde het atelier Rijksbouwmeester donderdag 14 december een feestelijke bijeenkomst in de Glazen Zaal in Den Haag. Samen met oud-winnaars, -genomineerden, -juryleden en -Rijksbouwmeesters, stonden Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en moderator Guido Wallagh stil bij de impact die de Gouden Piramide heeft gehad op de Nederlandse architectuur- en gebiedsontwikkeling gedurende de afgelopen twintig jaar.

Essay Goudgerand

Bijzondere aandacht ging uit naar de presentatie van de publicatie Goudgerand; de oogst van twintig jaar Gouden Piramide, geschreven door voormalig jurysecretaris Peter Paul Witsen. Dit essay blikt terug op de resultaten van twintig jaar Gouden Piramide en kijkt vooruit. Nederland staat voor een aantal maatschappelijke opgaven die hun weerga niet kennen en grote invloed hebben op de leefomgeving van iedereen die er woont. Opdrachtgevers en ontwerpers hebben daarin een grote verantwoordelijkheid. In het essay onderzoekt Witsen wat de reeks Gouden Piramides ons vertelt over de voorwaarden waaronder zij die verantwoordelijkheid optimaal kunnen waarmaken.

Stevig architectuurbeleid

“We hebben opdrachtgevers nodig die begrijpen dat wat ze bouwen vele decennialang mee moet gaan. Inspirerende opdrachtgevers vertalen de eisen van de toekomst naar het hier en nu.”, aldus Francesco Veenstra. Als Rijksbouwmeester pleit hij voor een stevig architectuurbeleid dat de nadruk legt op het belang van goed opdrachtgeverschap, waarbij visie, ambitie en een langetermijnfocus centraal staan. Een dergelijk beleid zal niet alleen de architectonische kwaliteit verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties.

Compilatiefilm

De films die gemaakt worden van genomineerde opdrachtgevers en het juryproces zijn vast onderdeel van iedere prijsronde. Ter gelegenheid van dit twintigjarig bestaan is Kristiaan Asscheman de archieven ingedoken en heeft hij een prachtige compilatiefilm in elkaar gezet.