Inschrijving voor 2024 is gesloten

Het is niet meer mogelijk om in te zenden voor de ronde van 2024.
Hartelijk dank aan een ieder die een opdrachtgever heeft voorgedragen en uiteraard aan de opdrachtgevers die een inzending hebben gedaan. 

5 genomineerden tijdens uitreiking

Wie worden er dit jaar genomineerd en wie gaat er met de trofee vandoor?

Tijdpad tot bekendmaking winnaar

 • Donderdag 11 april
  Opdrachtgevers die door de jury zijn genomineerd worden op 11 april gebeld door de jurysecretaris.
   
 • Dinsdag 28 en woensdag 29 mei
  Dit zijn de dagen waarop de jury bezoek brengt aan de genomineerde opdrachtgevers en hun project. Bij het indienen van het inschrijfformulier gaat u akkoord met het beschikbaar zijn op deze twee dagen. Het bezoek duurt ongeveer twee uur. Nadat de genomineerden bekend zijn laten we snel weten op welke dag en hoe laat de jury langskomt.
   
 • Oktober
  Tijdens een feestelijke bijeenkomst wordt de winnaar van de Gouden Piramide 2024 bekend gemaakt. De exacte datum maken wij binnenkort bekend.

De jury

De jury wordt traditiegetrouw samengesteld uit verschillende disciplines. De experts zijn afkomstig uit diverse vakgebieden die met de inrichting van de ruimte te maken hebben, maar ook daarbuiten.

De jury voor deze ronde bestaat uit:

 • Francesco Veenstra (voorzitter) trad in september 2021 aan als Rijksbouwmeester. Sinds 2017 is hij partner bij Vakwerk architecten in Delft. Daarvoor werkte hij bij Mecanoo, waar hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar was. Tot juli 2021 was hij voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).
 • Nina Aalbers leerde het vak van architect aan de TU Delft. Ze bouwde in Rotterdam met Ferry in ’t Veld een eigen woonhuis met een circulaire baksteen van afval. Samen richtten ze architectenbureau Studio ArchitectuurMAKEN op. Inzet van het bureau is het duurzaam veranderen van de bouwketen met circulaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve ontwerpen. In 2019 werd ArchitectuurMAKEN genomineerd voor de ARC 19 Young Talent Award van De Architect.
 • Berte Daan is landschapsarchitect en partner bij PeetersenDaan, een ontwerp- en onderzoeksbureau op het gebied van landschap, stedenbouw en sociologie. Het bureau werkt aan uiteenlopende onderzoeks- en ontwerpopdrachten op diverse schaalniveaus waarin gezocht wordt naar rekenschap op de lange termijn. Daan studeerde aan de TU Delft en de ETH Zürich, waarna ze bij VOGT Landschaftsarchitekten en Bureau B+B werkte. In 2020 won PeetersenDaan de prijsvraag Panorama Lokaal Emmen. In 2022 deed Daan mee aan het Young Innovator-traject van het College van Rijksadviseurs.
 • Lonneke Zuijdwijk is directeur Vastgoed bij gebiedsontwikkelaar Heijmans Vastgoed. Ze heeft eerder gewerkt bij woningcorporatie Woonstad Rotterdam waar zij onder andere betrokken was bij de revitalisering van Katendrecht, het schiereiland op Rotterdam Zuid. Zuijdwijk studeerde Civiele Techniek aan de TU Delft.
 • Henk Snel werkt als senior stedenbouwkundige bij de gemeente Zwolle. Hij is betrokken bij complexe, binnenstedelijke projecten en werkt verder aan strategische beleidsontwikkelingen zoals de Zwolse Adaptatie Strategie, de Omgevingsvisie Ons Zwolle van Morgen en ontwerpend onderzoek vanuit meerdere thema’s. Snel is tevens actief in het onderwijs als docent en lid afstudeercommissies bij bachelor- en masteropleidingen.
 • Arno Visser is sinds maart 2023 voorzitter van Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven. Daarvoor was hij sinds 2015 president van de Algemene Rekenkamer. Visser studeerde Literatuurwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, werd tekstschrijver en daarna persvoorlichter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Tussen 2003 en 2006 was Visser zelf Kamerlid, gevolgd door een wethouderschap in Almere (2008-2013).  
 • Guido Wallagh studeerde af als planoloog (Universiteit van Amsterdam, 1988) en promoveerde in 1994. Hij heeft sinds januari 2023 zijn eigen bureau: ROSVP. Hij wordt veelvuldig gevraagd als voorzitter van bijeenkomsten, moderator van workshops en (ontwerp)ateliers en evaluatieonderzoeken. Daarnaast werkt hij voor overheden, woningcorporaties en ontwikkelaars en vervult daarbij de rol van procescoördinator, veelal in combinatie met visieontwikkeling en/of participatie. Wallagh is als adviseur betrokken bij verschillende grote gebiedsontwikkelingen.
 • Pieter van der Wielen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 1998 als journalist voor diverse publieke omroepen. Van 2014 tot 2022 presenteerde hij het programma ‘Nooit meer Slapen’ en won hiervoor de Zilveren Reismicrofoon. In februari 2023 werd Van der Wielen vaste presentator van het NPO Radio1 programma MAX Nieuwsweekend op zaterdagochtend, naast Mieke van der Weij. Daarnaast maakt hij voor NRC de wekelijkse interview-podcast Het Uur.
 • Kees de Graaf is secretaris van de jury. Hij studeerde stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2000 zelfstandig publicist op het terrein van stedenbouw, architectuur en gebiedsontwikkeling. Hij werkt als eindredacteur bij de website gebiedsontwikkeling.nu van de TU Delft en is algemeen bestuurslid van waterschap Hunze en Aa’s.

De juryvoorzitter en -secretaris hebben geen stemrecht.